Fašnik, vrijeme veselja, maski i neodoljivih mirisa iz kuhinje, idealan je trenutak za pripremu domaćih krafni.
Ove mekane, mirisne i prozračne slastice nezaobilazan su dio tradicije, a njihov neodoljivi okus uvijek nas vraća u djetinjstvo. Donosimo vam provjereni recept za fašničke krafne koje će vas oduševiti.
Sastojci:
1 suhi kvasac
250 ml mlijeka
50 g šećera
2 vanilin šećera
600 g brašna (tip 550)
1 mala bočica ruma
Malo rakije
Korica jednog limuna
Korica pola naranče
1 cijelo jaje
2 žutanjka
Priprema:
Aktiviranje kvasca: Pomiješajte suhi kvasac s šećerom i pola količine mlakog mlijeka. Ostavite deset minuta da se kvasac aktivira.
Izrada tijesta: U zdjelu dodajte brašno, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i naranče, rum, rakiju, jaje, žutanjke te preostalo mlijeko. Dodajte uzdignuti kvasac i zamijesite mekano tijesto.
Dizanje tijesta: Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga na toplom mjestu dva sata dok se volumen ne udvostruči.
Oblikovanje krafni: Kada je tijesto spremno, oblikujte kuglice od 60 g i stavite ih na papir za pečenje. Premažite ih uljem i pokrijte krpom, ostavljajući ih da se dižu još sat i pol.
Prženje krafni: Zagrijte ulje na srednju temperaturu. Krafne stavljajte u ulje tako da gornja strana ide prva u ulje. Pržite dok ne poprime zlatnosmeđu boju s obje strane.
Posluživanje: Gotove krafne izvadite na papirnate ubruse kako bi upile višak ulja. Po želji ih napunite marmeladom i pospite šećerom u prahu.
Uživajte u ovim neodoljivim fašničkim krafnama i javite nam kako su vam ispale!
zip.krmedia.hr 04.03.2025.