U Kumrovcu traje manifestacija “Eko, etno, fletno”, u sklopu koje se danas održava Bučnica fest.
Najbolja bučnica birat će se u dvije kategorije, pa će se tako dodijeliti zlatna buča u kategoriji ugostitelja te mala buča u kategoriji OPG – ova. No, osim što će se birati najbolja bučnica, posjetitelji će kroz prezentaciju moći naučiti i kako se radi bučnica.
Vesna Pleško, članica DND Kumrovec koja se danas natječe u utrci za najbolju bučnicu, kazala nam je kako nema recepta za savršenu bučnicu.
-Ukusi se razlikuju, pa neki vole više a neki manje nadjeva, više ili manje sira, a ja radim onako kako meni i mojoj obitelji najbolje odgovara. Koristim sve domaće proizvode, i ne radim bučnicu ako nemam domaći sir, domaće vrhnje i domaća jaja- naglasila je Pleško, dodavši da se bučnica kod njih konzumira jako često.
Da imaju odličnu ponudu, te im je i vrijeme dobro naklonjeno, istaknuo je načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt.
-Ljudi se okupljaju, što je nama i bitno. Bitno nam je da imamo što više posjetitelja, a bučnica stvarno privlači puno gurmana i sladokusca koji žele osjetiti ono pravo zagorsko autohtono jelo, a sve to onda će i zaliti sa našom vrhunskom autohtonom vinskom kapljicom- kazao je Šplajt, te je podijelio sa nama kakvu on bučnicu voli.
-Tijesto mora biti tanko, mora biti slana, ali ne preslana, i mora imati dobar omjer buče i sira. Naša žene to znaju dobro napraviti i zato ljudi dolaze ovamo, a kad dođu jednom, uvijek se vraćaju- rekao je Šplajt, dodavši kako se osim Bučnice festa, kasnije održava zabavni dio uz “Večer harmonike”.
Ramona MačefatMuranić, direktorica TZ područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela kazala je kako se za zlatnu buču natječe 10 natjecatelja, a za malu buču njih 16-tero.
-Svatko u ponudi ima bučnicu, sve su različite, i imamo žiri koji će odlučiti tko je najbolji. Imamo i ugostiteljsku ponudu, gljivare koji spremaju svoj gulaš, umirovljenike koji imaju razne kolače, tako da svatko može naći nešto za sebe- objasnila je Mačefat Muranić.
Članovi ocjenjivačkog žirija su Mario Krog, Božica Lacković i predsjednica žirija Anica Vinković koja nam je kazala kako je najvažnije da je buča dobra i kvalitetna, te malo deblje naribana.
-Mora biti sira, vrhnja i jaja, premazana sa domaćom svinjskom mašću te premazana sa malo maslaca da dobije hrskavost. Tijesto mora biti malo deblje no za štrudle i tim postupkom se dobije sočna, hrskava i prava bučnica- kazala je Vinković.
Uz bučnice, štrudle, kolače i odličnu ponudu vina, imate priliku i osvojiti nešto na tomboli koju je pripremio DVD Kumrovec, dok su za dobru zabavu zaduženi dečki iz grupe Štimung.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.